BESTDOG.se

De bästa nyheterna om hundar

Att äga en hund sänker risken för hjärtinfarkt och andra dödliga sjukdomar

Hälsovinsterna hos en hundägare är störst för dem som bor ensam, vilket minskar risken att dö från hjärt-kärlsjukdomar med 36%, säger forskare

Tänk inte de tuggade tofflorna, håret på soffan och den oförklarliga skällning vid 3 tiden på natten. Att ha en hund i hemmet minskar risken för hjärtattacker och andra dödliga tillstånd, en stor studie har visat.

Forskare fann att hundägande hade en dramatisk effekt på personer som bor ensam, vilket minskar risken för dödsfall från hjärt-kärlsjukdomar med 36%. Hushållen med fler personer under samma tak hade hundratals positiva effekter men sänkte fortfarande dödsfall från hjärtsjukdomar med 15%, avslöjar arbetet.

Resultaten framgår av en studie av mer än 3,4 miljoner människor i Sverige, vars medicinska och husdjursägande register analyserades för att undersöka de potentiella hälsofördelarna med hundägande. De som deltog i studien var 40-80 år gamla och följdes i upp till 12 år. Drygt 13% hade husdjur.

Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet och ägare till en femmånaders gammal Kooikerhondje valp, sa att hälsoeffekterna av hundägandet tycktes vara starkast för människor som annars bodde ensamma. "Vi ser effekter i de enskilda hushållen som är mycket starkare än hos flerahushåll," sade hon. "Om du har en hund, neutraliserar du effekterna av att bo ensam."

Förra månaden varnade ledare för Storbritanniens vårdgivare, Helen Stokes-Lampard, att ensamhet var lika illa för människors hälsa som en långvarig sjukdom. De uppskattade 1,1 miljoner ensamma britterna är 50% mer benägna att dö för tidigt än de med bra sociala nätverk, vilket gör ensamhet så skadligt för nationens hälsa som diabetes. Medan människor som bor ensamma inte nödvändigtvis ensamma, tycktes många i den svenska studien ha stor fördel av att ha en hund runt.

I fallet med sin kollega Mwenya Mubanga, med register från Sveriges nationella register, tittade Fall också på dödsfall från någon orsak och fann att personer som bodde ensam med sina hundar var en tredjedel mindre benägna att dö över studietiden än de utan hundar. För de i större hushåll var risken för död 11% lägre bland hundägare, skriver forskarna i Scientific Reports.

Studien kan inte förklara hur hundar har en hälsofrämjande inverkan, men företaget ensamma kan minska stress och motivera människor att leva hälsosammare livsstilar. I studien analyserade Fall effekterna av olika raser och fann att ägare av hundar som ursprungligen föddes för jakt, såsom terrier, retrievers och dofthundar, hade den lägsta risken för hjärt-kärlsjukdom.

Människor som köper jakthundar kan vara mer fysiskt aktiva i första hand, eftersom hundarna kräver så mycket motion. Relationen kan fungera båda sätten, men med livligare hundar krävde effektivt att deras ägare inte släpper in i en alltför stillasittande livsstil.

Men Fall tror inte att det blir mer motion som förklarar allt, eller till och med de flesta, av hälsoeffekterna som följer med ägandet av hundar. "Mitt intryck är att detta har att göra med socialt stöd," sa hon.

Andra förklaringar har också lagts fram. Att ha en hund runt huset kan påverka vilka sorter av mikrober som tas upp på och i mänskliga kroppar, och dessa kan påverka vår hälsa till det bättre, sade Fall. I tidigare forskning visade hon att en husdjurshund minskade ett barns risk för astma med 15%, utlåning till "hygienhypotesen", vilket tyder på att leva i alltför ren miljö kan öka mottagligheten för allergier.

Fall hoppas ha mer svar snart. En viktig fråga är huruvida hundar skyddar människor mot hjärtsjukdomar genom att minska blodtrycket eller genom någon annan effekt. "Det kan vara att hundägare tycker om att vara utomhus mer, eller är mer organiserade eller mer empati," sa hon.

Källa: theguardian.com

Like this story? Like BESTDOG.se Make It on Facebook!

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

18 nov 2017

Comments powered by Disqus