BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Det här sex sakerna måste din hund kunna

Att ha hund är inte så enkelt som en kanske kan tro. Precis som med små barn så behöver hundar också läras en hel del. Men vad är egentligen det viktigaste?

Hundtränaren Irene Westerholm, hundtränare på Hundläroverket AB, och bad henne lista sex saker som hundar bör kunna.

1. En säker inkallning

– Även om alla hundar inte kan vara lösa och hundar inte får vara lösa varsomhelst eller närsomhelst, är inkallningen ett viktigt moment. Den kan lätt förebygga olyckor om din hund råkat slita sig och är på väg fram till en annan hund, människor som kanske är hundrädda eller rakt ut i trafiken. En livräddare med andra ord!

2. En belöningssignal – Denna förknippar hunden med belöning och är ovärderlig då hunden ska lära sig nya saker, allt ifrån partytrick till vardagsnytta. När hunden gör det som du vill belöna säger du signalen - och belöningen, såsom godis, kan komma någon sekund senare. En belöningssignal är helt enkelt mycket lättare att tajma än godis, och hunden förstår då snabbare vad vi vill att den ska upprepa.

3. En kontaktsignal

– Kan till exempel vara hundens namn. Värdefullt i många olika situationer då vi behöver ha hundens uppmärksamhet, då vill vill förmedla den något. Det kan till exempel vara att visa den att vi ska göra något tillsammans eller att den kommer att få ett nytt uppdrag att utföra.

4. Självbehärskning – Helt enkelt att öva upp förmågan att tänka först och agera själv. Värdefullt för hunden och för hundens människa då det kan leda till att hunden själv kringgår hoppande, ätande av skräp i dikeskanten och annat hundar gärna gör utan vidare eftertanke.

5. Motbetingning

– Innebär just här att hunden får förknippa något den i vanliga fall skulle reagera negativt inför med något positivt hos dig, som godis. Som att förknippa obehagliga ljud med något positivt, eller åsynen av en annan hund med detsamma. Inlärningen leder då till att den negativa känslan hos hunden förändras till en positiv känsla, och med det även hundens beteende. Det är garanterat det mest effektiva sättet att förekomma problem i dessa situationer - och de bästa problemen är ju de som inte inträffar.

6. Avslappning

– Kanske den viktigaste av dem alla. En hund som lärt sig slappna av i alla situationer och alla miljöer den befinner sig i, är förmodligen den hund som lättast klarar av koppelgående utan att dra, hälsande utan att hoppa, ensamhet utan att bli orolig, hundmöten med lugnet i behåll. Kort sagt det mesta som omgivningen förväntar sig att hunden ska klara av.

Källa: nyheter24.se

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

24 sep 2017

Comments powered by Disqus