BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Hundar och människor har mer gemensamt än du kanske tror

"Lokala hundar" i Nigeria har faktiskt en unik stamtavla. Hundarnas förfäder kommer sannolikt till kontinenten för 14.000 år sedan och har sedan länge varit isolerade från europeiska och asiatiska hundar.

Banden mellan människor och hundar är inte bara psykologiska eller vanliga kärlek.

Det är också genetiskt.

I cirka 15 000 år har hundar migrerat i lås med människor runt om i världen. De har följt oss från Asien till Europa, Nordamerika och tillbaka till Afrika - hela tiden jagar, skyddar och snugglar oss.

Nu ser det ut som om hunden DNA har utvecklats i låssteg med vårt DNA.

Forskare i Kina har funnit bevis för att hundar utvecklat skydd mot malaria på samma sätt som människor i Västafrika har.

En liten förändring av hundens gener ökade antagligen deras immunsvar mot malariaparasiten, genetiker från Yunnan University rapporterade tisdag i tidskriften Molecular Biology and Evolution .

Genen - som kallas ADGRE1 - är också kopplad till malariabeskydd hos människor.

Fynden bidrar till ökande bevis för att hundar och människor har genomgått det som kallas konvergent utveckling : De har anpassat sig till nya miljöer genom att utveckla liknande egenskaper.

"Det klassiska exemplet på konvergent utveckling är höjdanpassning i tibetaner - och deras hundar", säger genetiker Adam Boyko vid Cornell University, som inte var inblandad i den aktuella studien.

Tibetaner har en speciell version av en gen som hjälper deras blod att hantera låga syrgasnivåer. Genen - kallad ESPA1 - slår på en hel massa andra gener när syrehalterna sjunker.

"Se och se! Hundar i Tibet har också en mutation i ESPA1 som ger resistens mot låga syrenivåer," säger Boyko.

Det fyndet publicerades för några år sedan av ett annat lag i Kina. Nu lägger denna nya studie några få gener till doggy-human konvergensen.

En av de mest kända afrikanska hundraserna är basenji nära besläktad med gatumotorer som finns i västra Afrika.

Uppgifterna föreslår att hundar anpassas till kosten i Västafrika på samma sätt som människor, genom att ändra samma gener som är involverade i insulinsekretion och känslighet. Och de plockade upp mutationer som hjälpte dem att skydda dem från det intensiva solskenet i troperna - precis som människor har. All denna nya information kommer från en osannolik källa: lokala hundar i Nigeria - som ofta hamnar på gatan.

"Liknande hundar finns över hela Kongo, Liberia och Guinea," säger Boyko, som har studerat genetik hos några gatumarlar. "De ser alla likadana ut: Skinniga bruna hundar."

För att leta efter konvergensutveckling hos människor och hundar, sekvenserade Ya-Ping Zhang och hans kollegor vid Yunnan University genom 15 lokala hundar i Nigeria och jämförde sedan deras genomer med de europeiska rashundarna, kinesiska gatumotar och vargar.

Strax insåg laget att dessa nigerianska hundar har en gammal stamtavla. De är direkta efterkommande av en grupp hundar som kom till Afrika för omkring 14.000 år sedan, eventuellt från Mellanöstern, och isolerades i stor utsträckning från europeiska och asiatiska hundar.

Så småningom gav dessa banbrytande hundar upphov till basenjis - den berömda afrikanska rasen med kort, slät hår, en krökt upp svans och en unik yodel. Och de anpassade sig till den tropiska miljön i Västafrika genom att bygga upp motstånd mot en malariikniknande sjukdom - precis som deras furless tvåbenta vänner.

Vem vet? Kanske är hemligheten att stoppa malaria gömd i en mager gunghond lolling vid ett busshållplats någonstans i Lagos.

"Det finns ungefär en miljard hundar i världen, och förmodligen är två tredjedelar gatumarjer", säger Boyko. "Det är inte så många genetiker som har uppmärksammat dem. Men det förändras. Jag är glad att gatuhundar äntligen blir lite kärlek."

Källa: npr.org

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

15 okt 2017

Comments powered by Disqus