BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Hundgaser - När är det ett problem ?

Är den hundgasen en fråga eller bara en illaluktande irritation? Är vissa raser mer benägna att hundgas? Kan du vidta åtgärder för att förhindra hundgas i första hand?

Har du någonsin kramat på soffan med din hund och hört märkliga rumlande ljud som kommer från hans mage? Hundgas har några allvarliga biverkningar. Vissa hundar och andra har det motsatta problemet - deras stinkiga gas kan rensa ett rum! "Gas är en vanlig biprodukt av matsmältningen", förklarar Tracey Jensen, DVM, Dipl. ABVP, grundare av Wellington Veterinary Hospital i Wellington, Colorado. "När du hör magen gurgling är det gas och vätska. Det är samma typ av ljud som du hör i en läskburk, det låter bara annorlunda eftersom det är inne i en hund. Hundar burp precis som människor gör och de utvisar gas från tarmarna i form av flatulens. "

Vad är normalt och vad är det inte när det gäller hundgas?

En liten mängd magkörning, burpning eller till och med piskning är normalt för de flesta hundar, men överdriven hundgas kan signalera ett problem. "När det är onormalt är det när det är för mycket i volym eller lukt", säger Dr. Jensen. "När det är konsekvent eller ihållande, det är en indikation på en mängd olika saker som motiverar ett besök hos din veterinär."

Överdriven gas kan orsakas av en mindre än idealisk kost. Om ingredienserna i din hunds mat är svåra för att han kan smälta, kan det leda till burping, magsköljning eller flatulens. Stora mängder gas eller väldigt illaluktande gas kan också vara tecken på problem som inflammatorisk tarmsjukdom eller intestinala parasiter. Diagnostiserar onormal hundgas

Om din hund är väldigt trevlig kan din veterinär vilja köra vissa tester, speciellt ett fekaltest för att kontrollera parasiter. När du går till mötet, ta med ett friskt pallprov, etiketten från din hunds mat och eventuella tillägg eller godis som din hund blir hemma. Om inga uppenbara problem upptäcks kan din veterinär prata med dig om att byta hund till högre kvalitet på maten för ökad smältbarhet och kanske lägga till dagliga probiotika.

"I okomplicerade fall när det inte finns ett underliggande medicinskt problem är probiotika fantastiska", berättar Dr. Jensen. "Probiotika varierar i sin styrka och i beviset bakom den specifika beredningen av probiotiska, så besök definitivt med din veterinär så att han eller hon kan rekommendera vilka probiotika som är bäst för ditt husdjur."

Även om det är säkert att ge din hund små mängder vanlig yoghurt som ett hälsosamt mellanmål, kommer han sannolikt inte att skörda många fördelar med probiotika som finns i yoghurt. "Låt oss möta det, hundar och katter äter saker som vi aldrig skulle drömma om", säger Dr. Jensen. "De har ganska robusta matsmältningssystem. På grund av det är de probiotika som du hittar i yoghurt bara inte tillräckligt starka för att komma till tarmkanalen hos våra husdjur. " Ja, vissa hundraser är mer benägna att gasa!

Vissa hundraser är mer benägna att gasa helt enkelt på grund av hur de byggs. De inskjutna ansiktena hos de brachycefaliska raserna, inklusive Boston Terriers, Boxers, Bulldogs och Pugs, får dessa hundar att svälja luft medan de äter, vilket kan leda till överskott av gas i matsmältningsvägarna. Om du har en kortfödd ras, förstår du livet i en stinkande, snygg hund (bra att de är så söta!).

Hur hjälper du om din hund får gas

Det finns några steg du kan ta för att hjälpa din platta hundens gas. Först, se till att maten du matar är mycket hög kvalitet och mycket smältbar. Om du inte är säker, prata med din veterinär om det. Därefter överväga att ge din hund dagliga probiotika.

När dessa saker är på plats, ta en titt på hur din hund äter. "Tuggning är den första delen av matsmältningen", sa Dr. Jensen. "När hundar andas in i maten, kringgår de detta viktiga steg. Torrmat är lätt att shovla i munnen. "

Du kan också hitta speciella husdjursskålar som är utformade för att hjälpa kortnosade hundar äta mer bekvämt och svälja mindre luft, och det finns även vissa märken av torrfoder utformad med brachycefaliska raser i åtanke. "Djurmatfirmor har tagit upp hur dessa kortnosade hundar plockar upp maten och har skapat kibble för att minimera mängden luft som dessa djur tar in som en del av att plocka upp maten", sa Dr. Jensen. "Mindre kibble storlekar eller kibbles med större ytareor som de som formas som LifeSavers är att föredra för hundar som inte tuggar maten."

Några andra knep som kan hjälpa till att skära ner på att svälja luft under måltiden och minska hundens övergripande gasighet? Höj matskålen eller tillsätt lite vatten till maten. "Genom att tillsätta lite vatten till torrfoder, kommer du som att hälla mjölk på spannmål, aggressiva ätare kommer" sköt "istället för att" ta tag i maten ". När de använder tungan som en skänk istället för en spade, saktar de ner och svalar mindre luft. "

Källa: dogster.com

Like this story? Like BESTDOG.se Make It on Facebook!

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

14 nov 2017

Comments powered by Disqus