BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Hur mycket mänskligt tal förstår hundar?

Alex, världens mest kända African Gray-papegoja, dog 6 september 2007, och världen är en sorgligare plats för den.

Du kanske undrar varför en kolumn om hundens beteende skulle börja med ett minnesmärke till en papegoja, men det finns en viktig koppling mellan Alexs beteende och din hunds beteende. Det var Alex och hans människa Irene Pepperberg, som sträckte vår förståelse av vad som händer i icke-humana djur, inklusive den furry bästa vän som ligger vid dina fötter.

När Pepperberg började 1977 lära Alex att använda ord för att kommunicera, var konsensusen att djur kunde läras att associera ljud med objekt ("Gå med din boll") men inte begrepp. Begrepp är abstraktioner som bara lever i din hjärna. Försök till exempel att plocka upp en "större" eller ge någon en "annorlunda" som en födelsedagspresent.

Argumentet brukade vara de icke-humana djuren kunde bara svara på någonting direkt framför dem och kunde inte ha den typ av kognitiv gymnastik som abstraktioner kräver. Men Pepperbergs forskning lärde oss att Alex inte bara kunde använda ord för att märka ett föremåls form, form och färg ("Alex, hämta den blå triangeln ur alla andra föremål på facket.") Han hade lite problem att förstå koncept som "annorlunda" och "större" ("Alex, vilken färg är objektet som är format annorlunda från resten?").

Alexs tankeprocesser, och det sätt han kommunicerade med, gick långt utöver att svara på frågor som ställdes till honom under hans träningspass. En dag, när han såg i spegeln, sa Alex: "Vilken färg?" Okej, Alex var utbildad för att svara på frågor, fråga inte dem. När de överraskade tränare svarade, "grå" kunde Alex då identifiera andra gråa föremål.

Det var inte den enda gången som Alex överraskade sina hanterare. Jag är fortfarande rolig med en video som jag såg av Alex som arbetar med en otålig tränare. Efter flera interaktioner, tydligt frustrerande för både person och papegoja, lutade Alex ut i en uppseendeväckande klar Bronx-accent, "Gå bort!" Men fågelns mest övertygande vocalization ägde rum när Pepperberg var tvungen att lämna honom ensam för första gången vid en veterinärklinik. När hon gick bort sa Alex i en mjuk och tyst röst: "Jag är ledsen. Jag älskar dig. Jag är ledsen. "(Den här kunskapen har gjort att jag lämnar mina hundar på en veterinärklinik hundra gånger svårare för mig, och jag överför det med dig själv, tyst och tyst." Jag är ledsen. "Okunnighet kan verkligen vara salighet.)

När Pepperberg först började arbeta med Alex var det förslag på att vissa andra djur kunde förstå enkla begrepp, men det har bara varit de senaste 20 åren att denna fråga har fått den uppmärksamhet den förtjänar. Vi har funnit att många djur - inklusive råttor, duvor och en överraskande stjärna i kognitiv forskning, bläckfisken (ärlig) - kan använda begrepp som "annorlunda" och "större".

Men hur är det med våra hundar? Om en bläckfisk kan förstå begreppet "annorlunda", kan våra hundar säkert också. Eller kan de? Fram till väldigt nyligen har undersökningen om våra bästa vänner försvunnit bakom det på primater och laboratorieråttor; uppenbarligen är "förtrogenhet föragtigt" i vetenskapen såväl som i resten av livet. Men hundar blir äntligen heta ämnen i kognitiv forskning - kolla exempelvis de senaste frågorna i Journal of Comparative Psychology.

Här är lite om vad vi har lärt oss hittills. Forskning bekräftar att hundar också kan funktionellt använda begrepp som "större" och "annorlunda". * Dessutom kan de i vissa sammanhang också lära sig ett mer komplicerat förfarande som kallas "fördröjd icke matchande till prov". Så här fungerar experimentet : Hunden presenteras med ett föremål som har en bit mat under. Han får flytta föremålet och få maten. Sedan, efter en fördröjning av en varierande tid, säger 10 sekunder, presenteras hunden med två föremål. Ett objekt är detsamma som tidigare, det andra är annorlunda. Det "rätt" valet är det olika objektet.

När forskare först genomförde studien, misslyckades hundarna olyckligt. Efter hundratals försök kunde hundarna fortfarande inte identifiera det olika objektet. I jämförelse visade rhesus apor det ganska snabbt. Men när forskarna ändrade förfarandet och bad hundarna att välja ett objekt på en annan plats blev våra bästa vänner till akademiska stjärnor och svaret blev rätt 90 procent av tiden - även efter att ha väntat 20 sekunder mellan presentationerna.

Så här är där musings om kognition lämnar forskningslabens land och bosätter sig i ditt vardagsrum. Av de ord du använder (huruvida de refererar till handlingar, föremål eller begrepp), hur många tror du att din hund förstår? Svaret kan vara mer komplicerat än vi tror. Låt mig illustrera med en historia:

I går kväll, som vi har många nätter, arbetade min unga Border Collie, Will och jag på hans förmåga att märka objekt med namn. Han är den snabbaste hundlärare jag någonsin har haft - och det säger något, eftersom jag har haft många andra hundar, sju av dem Border Collies. Denna hund lärde sig ligga på sin sida för akupunktur på mindre än fem minuter. Han lärde sig att sträcka frambenet framåt på kortare tid än jag kan skriva om det. Jag kan fråga honom att "Ta din leksak", fem minuter efter att han har tappat den 200 meter bort och han kommer hämta den. Kort sagt, han är en av de "oh-wow" -hundarna som gör träningen lättare.

Men när jag ber honom att plocka ut hans "ring" eller hans "boll", han ser ut som en dunce. I tre veckor har jag förstärkt honom för att röra en leksak efter att jag har sagt sitt namn. Jag började med ett objekt i taget och sa namnet "ring" eller "boll" och förstärka ett korrekt svar med godis eller spel. Jag har gjort det hundratals gånger, och om det enda lekset som är synligt är det jag ber om, är han inte överraskande! - Alltid rätt. Nyligen har jag placerat två objekt på golvet och frågar bara en av dem. Först gör jag det rätta valet enkelt genom att placera det nära honom, medan "fel" objektet är längre bort. Men så snart Will har ett riktigt val, klarar hans noggrannhet och hans svar blir slumpmässiga. Han väljer entusiastiskt en, och sätter sedan av när jag långsamt skakar mitt huvud nr. Om och om igen försöker han desperat att räkna ut vad jag vill att han ska göra. Ett tag valde han den sista platsen förstärkt. När han insåg att det inte var det låg han med huvudet på sina tassar.

Jag tänkte inte att lära honom "boll" och "ring" skulle vara så svårt. När allt kommer omkring, när jag säger "Ta din leksak", plockar han upp ett föremål utan tvekan. Som jag nämnde tidigare har vi i åratal visat att hundar kan använda ljud för att märka objekt (du kanske har en hund som känner sin boll från sin bogserbåt). Rico, den berömda europeiska gränskollien, känner inte bara namnen på mer än 200 objekt, han kunde matcha ett okänt namn med ett obekant objekt i ett noggrant kontrollerat experiment. Hur kunde min fantastiska lilla hund vara så långsam elev?

Jag tror att Wills kamp handlar om begrepp. Till dess att jag började be honom att välja en leksak över den andra, hade de ljud som jag gjorde till Will alltid varit förknippade med handlingar: Ligga ner. Gå upp (på får). Vänta. Rosett. Få din leksak (hämta något). Det såg ut som om han förstod att "leksak" hänvisade till hans lekobjekt - förutom när jag experimenterade och sa: "Går din -" och han hämtade omedelbart det närmaste objektet. När jag frågade honom att "Gå med din wallaby", tvekade han ett ögonblick, och hämtade sedan närmaste leksak. Will har också hört mig säga upprepade gånger i en glad animerad röst, "Where is Jim?" Jag har entusiastiskt ställt den frågan varje gång vår ömsesidigt favorit kille anländer till gården. Nyligen frågade jag "Var är Jim?" Medan Jim satt på soffan bredvid oss. Du gissade det: Kommer springa till fönstret och dansade runt med spänning. Så vad som ursprungligen tycktes vara en förståelse för namnen på saker handlar egentligen om att associera ljuden jag gör med handlingar som han borde ta.

Namngivning verkar som ett så enkelt koncept, men många kan komma ihåg scenen i filmen Helen Keller, när hon efter oändliga frustrationsperioder äntligen inser att tecknet hon lärs står för det kalla vattnet som rinner över hennes hand. En annan nyfiken berättelse berättas i boken A Man Without Words, av Susan Schaller. Hon beskriver en döv man som aldrig har lärt sig, även de mest grundläggande kommunikationsförmåga som sprider sig i tårar när han först förstår att objekt kan märkas och tecken kan användas för att konversera med andra om dessa objekt.

Jag är säker på att Will's "Helen Keller" -moment kommer att komma en gång i framtiden, men ibland är hans kamp en ständig påminnelse om den pågående utmaningen att förstå vad som händer i vår hunds hjärna. Det är viktigt att förstå vilka begrepp hundar förstår och vilka de inte gör. Håll det i åtanke och tänka på följande frågor som underbara sätt att underhålla dig själv och din hund genom de sista kalla dagarna på vintern: Hur mycket av vad du säger förstår din hund? Vad kan du göra för att försöka ta reda på det? Vilken typ av vardagliga begrepp förstår din hund? Förstår din hund att orden du använder kan representera både handlingar och föremål? Kan du lära din hund att skilja "större" från "mindre"? Du kan få några definitiva svar, eller du kan generera fler frågor, men vad som än händer håller du hundens sinne (och dina) underhållna och förlovade till våren kommer!

Källa: thebark.com

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

13 okt 2017

Comments powered by Disqus