BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Ja, din hund gör valpögon på dig

Denna Doberman Pinscher säger "... är jag en bra pojke?"

Problemet med hundar är att de är mycket som barn som aldrig växer upp. Detta är både en stor styrka och en stor irritation, främst för att de inte kan prata. Forskare som studerar spädbarnsinlärning och beteende måste lita på andra signaler, som hur långa ämnen tittar på ett objekt, för att ställa frågor är bara ett stort slöseri med tid. Hundar är desamma, och det gör det väldigt svårt att komma till slutliga slutsatser om deras beteende och vad det betyder.

Vi vet till exempel att människor tolkar hundens ansiktsuttryck för att förmedla vissa känslor och att det påverkar vårt beteende. Valpar som lyfter sina inre ögonbryn - vilket gör de stora, ledsna ögonen på dig - är mer benägna att få antagna från skydd. Det är förmodligen för att vi tycker att de är sötare när deras ögon är stora och runda, som en bebis. Det biologiska svaret på infantilegenskaper är ganska hårdkopplat i oss, men det gör inte saker mindre tragiska för de stackars hundar som inte försökte se bättre ut i sina burar.

Vad vi inte vet är om hundar ändrar sina ansiktsuttryck med avsikt . Massor av djur ser ledsen ut när de är ledsna, människor ingår, men de ser så långt oavsett om någon annan är där för att se den. Om ett djur uttryckligen uttrycker när det är någon som uppmärksammar - men inte när de är ensamma - det är kommunikation. Och hundar verkar göra det.

I en nyligen publicerad studie som publicerades i Scientific Reports fann djurpsykologer att ungarna uttryckte mer uttryck när deras ägare tittade på dem än när ryggen vändes. Och det hände oavsett om hundarna erbjöds mat, så det verkar som om det inte handlar om huruvida dockan är i allmänhet upphetsad. Mat, som det visar sig, har visat sig vara mer väckande för hundar än mänsklig kontakt, så länge som personen inte säger någonting (vissa människor är på samma sätt). Om ansiktsuttryck bara är ett ofrivilligt svar på spänning, bör hundar göra samma antal uttryck när de presenteras med mat och med människans blick.

Det faktum att de inte gör att de faktiskt gör fler ögonbrynsrörelser när en människa står inför dem-kan verka självklart. Men det verkar bara så, för vi tar mycket av våra husdjur. Det är lätt för oss att införa våra egna känslor på ett sött, älskande djur som inte kan rätta våra antaganden, men det betyder inte att vi har rätt. Massor av husdjursägare tillägnar mänskliga känslor till sina följeslagare, även om bevisen tyder på att de är felaktiga. Människor tror ofta att deras hundar och katter känner skuld när de har gjort något fel och straffar dem i enlighet därmed, men studier har funnit att detta bara är ett uttryck som husdjur åtalar sina ägare. Det är ingen riktig skuld, och de inser inte riktigt vad de har gjort fel. Så medan vi tror att vi straffar dem för något de vet att de har gjort, kan de bara känna att vi straffar dem godtyckligt.

Inte alla antropomorphiseringar är naturligtvis farliga. Det är bara viktigt att ta reda på vad som är faktum och vad är fiktion. Våra till synes "uppenbara" intuitioner om våra bästa vänner kan vara fel, och det är därför det finns hundforskning. Även om det verkar som om vetenskapen bara bekräftar det uppenbara, måste vi fortfarande bekräfta det.

Så ja, det är lite oroande. Hundar utvecklades tillsammans med människor, och det verkar naturligt att de skulle vara under selektivt tryck för att utveckla egenskaper som låter de två arterna kommunicera eller åtminstone reflektera önskningarna hos de människor de lever med. Det var trots allt vår önskan om icke aggressiva följeslagare som orsakade att hundar utvecklas borta från sina vargfäder till att bli alltmer som eviga valpar. De gör ögonkontakt med människor som ger båda parter en känsla-bra oxytocin boost, där deras varg landsmän undviker den typen av bindning. Och om en person möter en hunds blick, då poäng eller gester till ett doldt objekt, kan de furiga vännerna hitta föremålet framgångsrikt. Våra hundknoppar är mycket anpassade till vårt beteende, även där chimpanser och vargar inte är. Det följer att människor också kan ha tagit en sken till den ögonbrynupphöjningen, ögonbrynande blicken som vi så lämpligt kallar "valphundens ögon" och därmed oavsiktligt orsakar hundar att uttrycka detta uttryck oftare.

Med tiden kan det selektiva trycket ha givit hundar förmågan att ändra sina uttryck för att kommunicera, snarare än att oavsiktligt förmedla känslor. Vi vet inte säkert att vargar inte gör det, och som sociala djur försöker överleva i naturen kan de mycket väl göra det bättre än hundar, eller kanske bara annorlunda. Trots allt utvecklade primater sina uttrycksfulla ansikten för varandra, inte för människor. Om vargar har förmåga också, skulle det föreslå att det utvecklats ur socialt tryck som inte har något att göra med människor. Detta dokument bekräftar inte eller nekar något av det - det studerade bara förhållandet mellan hund och hund. Hundar verkar använda mer ansiktsuttryck när en människa uppmärksammar dem. Vad det betyder är en annan fråga helt.

Återigen verkar det så uppenbart att det känns som att din hund försöker berätta för dig saker och i många fall är de verkligen. Det är bara viktigt att vi stör oss för att bekräfta våra intuitioner med hjälp av faktiska bevis. För att du vet vad som händer när du antar: ibland blir du fel.

Källa: popsci.com

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

20 okt 2017

Comments powered by Disqus