BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Kan en hund vara medicin ?

Livia – Sveriges första terapihund för barn

Livia är inte bara en hund – hon kan vara rena medicinen också.

Just nu pågår en unik studie för att se hur Livia påverkar svårt sjuka barn.

– Hon älskar sitt arbete, säger matte överläkare Ann Edner.

Inom äldrevården har vårdhundar använts flera år. Men labradoodeln Livia är Sveriges första terapihund på barnsjukhus. Hon är nu sju år, denna mix av labrador och pudel. Överläkare Ann Edner började tidigt introducera henne på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Träning och arbetsklädsel

Livia har tränats grundligt och på ett speciellt sätt för att jobba i barnsjukvården. När hon arbetar bär hon en liten arbetsväst.

– Hon är superkoncentrerad när hon möter ett barn, och anpassar sig efter barnets ålder och behov. Jag har sett vad hon gör för patienterna, hur hon får dem att må bättre och bli gladare, berättar Ann Edner.

– Men precis som när ett läkemedel ska ut på marknaden så måste terapihunden testas vetenskapligt – att hon inte är farlig för omgivning eller patienter och vad hon har för effekt på patienterna.

Sagt och gjort. Ann är nu huvudhandledare för en forskningsstudie som omfattar Livia och 50 barn. Samtliga vårdas på en barnkirurgisk/ortopedisk/neurologisk avdelning, där bland annat barn som opererats för hjärntumör vårdas.

Studien ”Effekten av hund i barnsjukvård” ska mäta bland annat hur Livia påverkar barnens ”må bra-hormon” oxytocin när de kelar, leker och myser tillsammans. Dessutom får barn och personal svara på enkäter om Livias insatser.

Första i sitt slag

Detta är den första studien i sitt slag, och målet är att hundterapi ska finnas inom barnsjukvården. Tanken är att barnen ska må bättre av att få möta en hund.

Men arbetet har inte varit helt lätt. Det har funnits farhågor om att en hund kan föra med sig bakterier och problem med allergi. Men hygienen är extremt noga i studien.

– Den del av studien som är klar visar att hon inte sprider bakterier, berättar Ann.

– Jag hoppas att hund kan komma att användas som komplement till den vanliga behandlingen. Jag tror att människor i den här tiden av stress och teknik behöver djur mer än någonsin, säger Ann Edner.

Källa: aftonbladet.se

Like this story? Like BESTDOG.se Make It on Facebook!

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

7 nov 2017

Comments powered by Disqus