BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Mathilda startade ett dagis för fyrfota vänner: Hundarna gjorde mig frisk från ångesten

För några år sedan vågade Mathilda knappt gå utanför dörren. I dag driver hon ett framgångsrikt hunddagis tillsammans med sin namne Mathilda. De har båda lidit av psykisk ohälsa – men hundarna har botat dem!

Vi är inställda på att bli utskällda när vi ringer på dörren till Hisingens Hunddagis i Göteborg. Men vi blir rejält överraskade. Dagisets 22 hundar är knäpptysta under hela vårt besök. De flesta viftar på svansen när de tassar fram över golvet eller rastas i olika konstellationer.

– Alla hundar passar inte ihop, konstaterar Mathilda Lundin, 26, som startade dagiset i mars förra året.

– Vi har lagt ner mycket arbete på att skapa en harmonisk hundgrupp, påpekar Mathilda Qvarfordt, 26, som är nyutexaminerad djurskötare och delägare sedan januari i år.

Om personalen i första hand är ute efter pengar sätter de hundarna i boxar, förklarar tjejerna. Då har de inte hundarna lösgående, vilket är betydligt mer krävande.

Men tjejerna ser inte till pengar i första hand. För dem kommer hundarnas välbefinnande i första rummet.

– Ja, det här är ett riktigt må bra-projekt, för både hundar och människor, konstaterar de båda Mathildorna. Led av tvångstankar

Ryktet om deras omtyckta hunddagis har spridit sig som en löpeld. I skrivande stund har tjejerna 15 hundar på en väntelista som bara blir allt längre.

– Det är en triumf med tanke på hur negativa många var när jag startade hunddagiset, säger Mathilda Lundin. De enda som riktigt trodde på det och uppmuntrade mig var min morfar och min man Anton. Utan Antons stöd skulle det här hundparadiset aldrig ha blivit verklighet.

Anton och Mathilda träffades på ett scoutläger 2008 och har hängt ihop sedan 2010. Men att Mathilda brottades med grava psykiska problem anade inte Anton förrän de hade flyttat ihop.

– Med Anton vid min sida kände jag mig trygg och kunde kosta på mig att må riktigt dåligt. I all välmening städade, tvättade, handlade och gick Anton ut med våra två hundar, Edgar och Frank, så fort det tog emot för mig, berättar Mathilda.

– Varken han eller jag förstod att han gjorde mig en björntjänst. Till slut vågade jag knappt gå utanför dörren. Jag tyckte att alla stirrade på mig och hade fullt upp med att kolla så att plattorna på spisen var avstängda och att ytterdörren var låst …

Svår trafikolycka

I juni 2013 arbetade Anton på ett bygge i Angered.

– Jag var på väg dit i min bil när långtradaren framför mig tvärnitade på motorvägen vid Bäckebol, berättar Anton.

– Jag fick stopp på min bil i tid, men långtradarchauffören bakom mig reagerade inte lika snabbt. Han körde på mig bakifrån. Min bil blev rejält hoptryckt mellan de båda långtradarna.

Hur Anton tog sig ur sin bil den där dagen minns han inte. Men Mathilda minns hur han ringde henne från vägkanten, omtöcknad och chockad, i väntan på ambulans.

Mathilda – som fick panik ombord på kommunala färdmedel – tvingade sig själv ombord på en spårvagn till Östra sjukhuset, där Anton låg med ryggradsblödning och whiplashskada.

– Den första månaden kunde jag inte ens ta mig ur sängen själv, berättar Anton. Jag dras fortfarande med huvudvärk och domningar i armar och ben. Men det har blivit bättre.

Olyckan hade i alla fall det goda med sig att Mathilda tvingades utmana sina egna rädslor. Hon fick gå ut och handla och göra andra saker som Anton brukade göra.

– Ja, tvångstankar och panikångest blir inte mindre och mer lätthanterliga för att man isolerar sig, konstaterar Mathilda. Tvärtom. Blev skrattad åt

Det var med den insikten som Mathilda startade Hisingens Hunddagis. Många skrattade när hon sa att hon tänkte öppna ett hunddagis.

Hur skulle hon klara det? Hon som knappt vågade sig utanför dörren?

– Men med Antons hjälp gick det, säger hon. Och omgivningens misstro triggade mig. Jag ville visa dem att jag också kunde. Och det har gått över all förväntan.

– Hundarna får mig att må bättre och helgerna kan inte gå fort nog – jag längtar till jobbet så fort jag inte är här!

Hisingens Hunddagis hade inte varit igång i mer än ett halvår när Mathilda Qvarfordt kom dit för att göra sin praktik. De båda Mathildorna fann varandra omedelbart.

– Vi är inte bara jämngamla och har inte bara samma förnamn. Vi har båda tampats med liknande psykiska problem, tvångstankar och panikångest, säger de.

– Det är som om vi är samma person. Och så har vi hundintresset gemensamt. Vi vill inte säga att vi är oslagbara ihop, men det är väl snudd på det. Vi stärker i alla fall varandra.

Får nypa sig i armen

För att kunna ta sig an hundarna på den långa väntelistan och skapa nya harmoniska hundflockar planerar de båda Mathildorna att öppna flera dagisfilialer.

– Jag får nypa mig själv i armen för att fatta att det här är sant, säger Mathilda Lundin.

Öppenheten och att erkänna sina psykiska problem ser Mathildorna också som ett framgångsrecept.

– Jag har blivit av med många vänner för att de inte förstått hur dåligt jag mått, säger Mathilda Lundin. Om de inte har tyckt att jag har betett mig knäppt så har de blivit sårade av att jag inte kunnat träffa dem.

– Många människor visar stor förståelse och empati, bara de vet vad det handlar om, konstaterar Mathilda Qvarfordt och kopplar ett antal hundar för en utflykt i det gröna.

Hur man än vänder och vrider på den där saken denna ljuvliga sommardag: Visst är det så att hunden är människans bästa vän!

Källa: aretsrunt.se

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

25 sep 2017

Comments powered by Disqus