BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Minns din hund olika minnen ?

När du tänker tillbaka till första gången du träffade din söta valp, återupplever du nog den hela dagen från den allra första kramen för att visa henne den nya hundbädden du fick för den där delen mitt på natten där du gav upp och låt henne gå med dig i din egen säng.

Men kommer minns din hund den dagen?

Älskar hundar hur människorna gör det? Ett enkelt test kan avslöja sanningen

Hundar använder mestadels två olika former av minne: korttidsminnet och långsiktigt (associativt) minne. Hundar har otroligt begränsat kortvarigt minne jämfört med människor - endast 70 seckunder innan de glömmer.

Därför fvisar hunden glädje när du kommer tillbaka efter att endast lämnat sopporna. För dem är det omöjligt att berätta om du var borta i 5 minuter eller timmar!

Men tack och lov, din hund lever inte livet som Leonard från Memento eftersom han också har associativt minne att hjälpa till.

Associativt minne är när din hund associerar ett ljud, lukt eller visuell cue med ett känt beteende eller känslor. Till exempel kan din hund knyta nycklar som jinglar i fickan med ett välbekant beteende som du lämnar och kan börja yla när du är redo att lämna.

 

Eller när du öppnar en påse med snacks - har din hund associerat den här krympan på påsen med att få godis och kan riva in i köket med spänning och komma ihåg att ljudet ofta är ett tecken på övergående behandlar.

Det här är också anledningen till att du inte kan straffa din hund timmar senare för att kissa på mattan - de kan inte associera din ilska med att kissa på mattan eftersom det hände för länge sedan att komma ihåg - de kommer sannolikt att bli mycket förvirrad och kan börja frukta dig. Hundkunnniga är överens om att korrigering av dåliga doggiebeteenden bara fungerar om du fångar henne i en handling att desecrera din mormors täcke eller stjäla ditt nya pincushion.

Forskare avslöjar fortfarande mysterierna för hundens minne. Hur kan till exempel några hundar lyckas hitta hemma efter att ha gått vilse under långa perioder?

 

Och hur lyckas min egen hund att glömma var hon gömde hennes godis i vår lilla lägenhet?

Nyligen upptäcktes det att hundar också använder "declarative memory" som är minnen som medvetet kan återkallas som fakta (som vilka områden i parken har mest ekorrevisningar) eller vet att ordet "veterinärkontor" betyder att de är några minuter bort från att ha en termometer hälsar deras ändtarmen.

Faktum är att hundar kan komma ihåg hundratals ord! En gränskollie som heter Chaser har blivit bländande forskare med sin kunskap om över 1000 olika ord   !

Men innan du börjar beställa bildekaler som säger "Min hund är smartare än din hedersstudent" borde du veta att hundar fortfarande harproblem med att resa framåt och bakåt i tid  med minne. För hundar är det svårt att berätta vad som just hände och vad som hände för länge sedan. 

Så medan din hund kanske inte kommer ihåg den specifika dagen du mötte kommer de att komma ihåg ditt ansikte, lukt och de tusentals positiva känslor som är associerade med dig och kommer fortsätta att göra det för resten av livet.

Källa: barkpost.com

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

 

 

 

 

20 sep 2017

Comments powered by Disqus