BESTDOG.se

Bästa källan till kunskap om hundar

Vet du vad din hund tänker ?

Fascinerande ny forskning om hur hundar tänker och de känslor de upplever hjälper till att förbättra vår förståelse för våra hundar, men det finns fortfarande mycket kvar att lära.

Vi skämmer bort och skämtar bort dem, låt dem sova i våra sängar, kalla dem våra "pälsbarn", klä dem upp på Halloween, fyll deras strumpor på jul och behandla dem som vanliga i våra familjer - ofta utan att sluta att överväga vad de tänker på allt. Nu närmar sig vetenskaplig forskning när det gäller att bestämma vad som faktiskt fortsätter i våra hundars sinnen - med några överraskande resultat.

BETEENDE

Min intervju med Gregory Berns, en högt ansedd neuroscientist som under de senaste fem åren har väckt sin uppmärksamhet från den mänskliga hjärnan till hundens sinn, kunde inte ske på en mer ödesdigra tid.

I början av mitt samtal med Greg, som är direktör för Centrum för Neuropolicy och Facility for Education and Research i neurovetenskap vid Emory University i Atlanta, Georgia, samt medstifteren av Dog Star Technologies, ett företag som använder neurovetenskap för att förbättra hund-mänskliga partnerskapet, förklarar jag att min familj står inför en ganska allvarlig utmaning med en av våra hundar.

Max har sedan dess räddat den kända biten historia och allt från ett skydd för fem år sedan, Max har agerat mycket aggressivt mot främlingar, andra hundar, katter, bilar, cyklar, skateboards och nästan allt som rör sig eller det tror vi han uppfattar att de utgör ett slags hot. På senare tid har han börjat vända sin (negativa) uppmärksamhet mot vår en och en halv år gammal dotter, som inte ens var en tanke i vårt sinne när vi förstog honom. Efter många försök att träna, kostförändringar och till och med medicinering känner vi oss som om vi har slut på möjligheter, men jag kan inte skaka känslan av att, om jag ens hade en flax av vad Max tycker eller känner eller behöver från Jag skulle vara bättre i att hjälpa honom.

Greg har gjort och fortsätter att göra mycket arbete för att bättre förstå hundens tankedrag och tankeprocesser. Hans första hundcentrerade bok, How Dogs Love Us , publicerad 2013, blev snabbt en Wall Street Journal och New York Times bästsäljare. hans andra bok, Vad det är som att vara en hund , kommer att släppas den här månaden och expanderar på hans undersökning om huruvida hundar upplever känslor som människor, tillämpar sina fynd på andra vilda djur, inklusive sjölejon, delfiner och det nu utdöda Tasmanian tiger. Med tanke på detta frågar jag om han har insikter i aggressionsproblemet och vad som kan hända i en orolig eller rädd hunds sinne.

"Det är en väldigt svår fråga, för att du inte kan guessa dessa saker i efterhand," säger han och hänvisar till att min dotters säkerhet, oavsett hur mycket jag älskar min hund, kommer först. "Jag är hoppfull, men uppenbarligen är utmaningen med aggression särskilt att vi sannolikt aldrig kommer att kunna skanna en hund mitt i en aggressiv episod."

Med "scan" hänvisar Greg till användningen av hjärnbildnings-teknik, nämligen magnetisk resonansbildning (MRI), för att förstå hundmotivation och beslutsfattande. Faktum är att han och hans team var de första att träna hundar för att komma in i en MR-scanner helt vaken och hålla sig helt stillastående (massor av korv, säger han, hjälpte) för att kunna få data som kunde hjälpa till att styra ihop vad de tänker och känner.

Hans fynd hittills är inte så fascinerande. Den information som han och hans team samlar upp visar uppseendeväckande insikter om hur hjärnorna hos våra hundkammare fungerar.

När det gäller min fråga om aggression säger han: "En av de saker som jag tycker är nyckeln ... är hur hundar reagerar på förändringar i miljön. Någonting måste provocera en handling. En hund bestämmer inte helt plötsligt, "Hej, jag ska bita någon idag." "

Det måste finnas, fortsätter han, en stimulans - vanligtvis någon förändring i sin miljö. Jag har sett mycket varierande förmågor bland hundar att hantera förändringar i miljön eller, som min affärspartner säger, övergångar, så jag tror att det finns hopp om vad vi gör för att förstå hur hundar hanterar förändringar. "

Han avslöjar att hans team har gjort en del "tidig forskning om att försöka förstå konceptet av svartsjuka hos hundar med bildbehandling, för att se om vi kan studera det i en mild form i en kontrollerad miljö i skannern." Genom att duscha en falsk hund med kärlek att försöka framkalla känslan av svartsjuka i den riktiga hunden i MR-maskinen, säger Greg att han och hans team "tar barnsteg i den riktningen".

Vad han hittills har upptäckt pekar på bevis på att hundar på egen väg älskar oss.

"Kärlek är självklart ett laddat ord, det har många olika betydelser," säger Greg. "Men om du tar språk ur ekvationen, från bordet, då tror jag vad du är kvar med när du tittar på hjärnan är att du ser känslomässiga system, belöningssystem-massor av hjärnans system som ser väsentligen ut detsamma som vårt. "

Eftersom han och hans team fortsätter att studera detta "i åtgärd" - det är med hundar i skannern - vad de ser gång på gång är, när hundar är i omständigheter som är jämförbara med situationer människor kan vara i, är resultatet liknande svar i liknande delar av hjärnan.

"Ett experiment som vi gjorde är något som kallas beröm kontra mat. Vi var intresserade av hur deras hjärnor behandlade det relativa värdet av mat kontra enbart en social belöning som att säga, "Bra tjej." Och svaret är att det ser väldigt ut som mänskliga hjärnor i en liknande omständighet - flertalet hundar visade svar som motsvarade eller översteg matens, vilket tyder på att sociala belöningar är lika roliga för dem som mat - vilket tyder på att de har liknande erfarenheter som vi gör. De kan inte märka det, de kan inte lägga ord på det, men allt som vi ser visar att de har förmåga att känna saker på sätt som vi gör, minus orden att märka dem. "

Det finns dock ett tillvägagångssätt för denna uppfattning. Säger Greg, "De andra intressanta sakerna om hundar är att de, liksom människor, är också väldigt olika från varandra. Allt som vi ser visar att de har en rad svar - detsamma som när vi utför den mänskliga versionen av experimentet, ser vi en rad mänskliga svar. "

Denna punkt, som han betonar, är viktig, för när vi pratar om hur det är att vara en hund, överskattar den frågan, vilket egentligen skulle vara, hur är det att vara den här hunden eller den hunden?

"Precis som vissa människor är varma och fuzzy och kärleksfulla och vissa inte, vi ser samma sak hos hundar och det är parallell aktivitet i hjärnan", förklarar han.

När det gäller stora skillnader mellan oss - våra hjärnor - och våra hundar, pekar Greg än en gång på språket.

"Du behöver självklart inte en MR att veta att hundar inte kan tala. Frågan är dock, och det är här bildbildningen börjar hjälpa oss, försöker att belysa vad de förstår av vad vi säger ", säger han. "Jag pratar om ett experiment i den nya boken som handlar om detta. Det börjar se ut som om hundar förstår oss på något sätt - de verkar förstå någon kommunikation från oss - det verkar inte, åtminstone för mig, att de förstår ord på samma sätt som vi gör. Ord till oss är vad vi kallar symboliska representationer; De är dessa abstrakta saker som fungerar som platshållare för de verkliga sakerna i världen. Det verkar inte som att hundar har kapacitet - eller, om de gör det, är det väldigt begränsat. Det har bara varit några hundar som har visat några bevis på det. Så när vi studerar hur de bearbetar språk verkar det vara väldigt annorlunda. Det verkar vara mer kopplat till vad de gör snarare än dessa abstrakta representationer. "

Det sagt är den uppenbara frågan: hundar känner till deras namn?

"Jag tror inte att de gör det som vi förstår våra namn", säger Greg. "När någon säger vårt namn vet vi att det är en sak som representerar oss. Men vi har inte sett några bevis på att hundarna behandlar det på så sätt. När en hund hör sitt namn kan det betyda, "Hej, jag tittar bättre på den person som just sagt det för att något intressant kommer att hända." Och det är verkligen annorlunda. "

En annan ledande forskare inom hundkognition är Alexandra Horowitz, bästsäljande författare till Inside of a Dog och, nyligen, Being a Dog , och chef för Dog Cognition Lab vid Columbia Universitys Barnard College i New York.

"Min doktorsexamen är kognitiv vetenskap ... det var på grundskolan som jag blev intresserad av att studera icke-mänskliga djur sinnen", säger hon. "I synnerhet var jag intresserad av att hitta vägar som naturligt beteende kan ge några ledtrådar om djurets kognition. Jag gjorde mycket extraarbete i olika djurbeteendeprojekt - med den södra vita noshörningen, till exempel - medan jag studerade sinnet och det ledde mig till att tänka på att lekbeteende skulle vara ett intressant ställe att leta efter exempel på djurets sinn hos arbete."

Medan detta hände bodde Alexandra med sin egen hund, Pumpernickel, och tog henne till stranden och parkerade tre gånger om dagen för att leka.

"Jag insåg äntligen att jag borde studera hundspel", säger hon. "Vid den tiden fanns ingen i USA som studerade vad som kallades" hundkognition "alls, men jag började studera hundarna, kopplade sitt spelbeteende till sinnesförmåga och har studerat dem sedan dess."

Några av hennes arbete, utökat i sin första bok, omger tanken att på en viss nivå kan hundar tänka på aspekter av sina egna liv. Men när det gäller att svara på frågor om huruvida hundar har en viss självkänsla eller om deras minnen formar någon form av personlig identitet, säger Alexandra att det är notoriskt svårt att räkna ut vetenskapligt.

"Naturligtvis behandlar hundägare hundar som en känsla av sin egen identitet, eftersom vi ger dem identiteter. Det är inte klart vad hundarna tycker, säger hon. "Vi har nyligen gjort ett experiment där de luktade en del av sin egen urin-hundkognitionsforskning är inte alltid glamorös! - Utan kontext, och även andra hundar urin. De var mindre intresserade av sina egna än hos andra hundar. Känner de igen det som "själva"? Troligtvis Ja. Men det betyder inte att de nödvändigtvis sitter och tänker på sig själva som människor gör. "

Trots att mycket av hundens sinne är ett mysterium, uppmanar hon människor att inte avskräckas från att försöka förstå sina hundar bättre.

"Jag tror att du kan läsa din hund är vägen att ha ett bra förhållande med honom eller henne", säger hon. "Din hund spenderar redan sitt liv som läser ditt beteende. När vi börjar läsa dem tillbaka - istället för att anta att de antingen tänker "ingenting" eller tänker "precis som vi skulle tro", så kan vi uppskatta dem mest. Å andra sidan antropomorphiserar vi antagligen att hundar tänker precis som vi gör. Det finns inga bevis för att de gör det övergripande. "

Greg håller med.

"Det är en balans," säger han. "I många av de grundläggande processerna hittar vi ganska tydliga bevis på att hundar upplever många av de känslor vi gör. Det område som jag tror det börjar bli ifrågasättande är när vi antar att de har vissa kognitiva förmågor som de förmodligen inte gör. "

Detta, säger han, kommer upp i synnerhet när han ger skuld till en hund. Att vara skyldig i någonting kräver en hel del kognitiv maskinvara, med andra ord måste en person ha ett minne om vad som hände och behöver veta att de inte borde ha gjort det.

"Deras behov är att vara alla dessa sociala bitar som vi inte vet hundar har", förklarar han. "Vi vet inte riktigt hur länge deras tidshorisont är, hur långt i framtiden tänker de på saker. Jag tycker att de har en självkänsla som förmodligen inte är så utarbetad som vår är, så när människor projicerar mänskliga egenskaper på hundar, så bringar det mycket av det bagaget med det, och vi vet inte om hundar har det bagaget. ”

Med det sagt, både han och Alexandra tror ju mer vi förstår våra hundar desto bättre, och dessutom, att det finns mycket kvar att lära.

"Det skulle vara hubris för någon person, forskare eller inte, för att säga att de" allmänt förstår "hur hundarna tänker - hur vet vi? Har din hund sagt till dig? "Säger Alexandra, som för närvarande utvecklar nya studier i hennes lab och arbetar med sin nästa bok om naturen hos den hund-mänskliga förbindelsen i det moderna samhället. "Men det betyder inte att människor inte kan vara mer eller mindre bra på att läsa hundarnas beteende. Människor som deltar i sina hundar - vare sig de är ägare, arbetshanterare eller forskare - kan vara mycket bra på att läsa hundar. "

Tillägger Greg, "Visserligen de senaste fem eller sex åren har verkligen varit en renässans för att förstå hundkognition och bara hundar i allmänhet, men det går fram och tillbaka. Du läser historier om detta nya resultat i hundforskning, och nästa år läser du något annat som kanske står i strid med det. Historien om hundens ursprung är typ av ett klassiskt fall - ingen kan bestämma när och var hundar härrörde från. Och det är en viktig del av pusset, för om vi visste det skulle det säga något om vad hundar faktiskt är - och det skulle också berätta något om vad människor är, för de två evolutionära banorna är knutna samman. De saker vi gör med hjärnbilder är bara ett sätt att närma sig problemet. Men det finns fortfarande mycket som vi inte vet. "

Källa: moderndogmagazine.com

TACK FÖR ATT DU DELAR DENNA HEMSIDA

Plats för samarbetspartners och annonser

Vill du också synas här ? Kontakta jouni.wingstrand@bestdog.se

GOOGLE ANNONS

16 okt 2017

Comments powered by Disqus